Vul het formulier in en klik op bevestigen om de brochure te ontvangen

Laat je gegevens achter. Wij informeren je zodra er nieuwe data bekend zijn.

7 dagen

Collegereeks AI-transformatie voor HR

In samenwerking met TIAS School for Business and Society

Details
Lengte

7 dagen

Eerstvolgende startdata & locaties

do 2 oktober 2025, Tilburg

Prijs (excl. btw)

€ 2.900

Ontdek hoe AI een cruciale rol speelt op alle niveaus van een organisatie, van individuele werkzaamheden tot strategische besluitvorming. In deze collegereeks, georganiseerd door TIAS School for Business and Society en HR Academy, ligt de focus op de invloed van AI op de organisatie als geheel. Vooraanstaande experts koppelen academische inzichten aan praktijkvoorbeelden, zodat je AI effectief kunt inzetten binnen HR en de organisatie toekomstbestendig maakt.

Tijdens deze collegereeks staan we stil bij de rol die AI kan spelen op het vlak van HR. Er wordt gestart vanuit dynamieken die spelen buiten de organisatie. Vervolgens wordt er stilgestaan bij welke invloed dit speelt op en binnen de organisatie. Tot slot worden deze interne mechanismes en dynamieken terugvertaald naar een strategie die een invloed uitoefent vanuit de organisatie terug naar de buitenwereld. Hierbij wordt een combinatie gemaakt van academische inzichten en toepassingen in de praktijk.

In zeven interactieve colleges verbinden vooraanstaande hoogleraren en inspirerende topsprekers vanuit TIAS School for Business and Society en HR Academy de theorie met de praktijk, vanuit verschillende perspectieven en met praktijkvoorbeelden over de rol van AI op HR gericht op de organisatie als geheel.

Na deze reeks:

  • Heb je inzicht in de koppeling en het samenspel tussen de strategie van een organisatie – de mogelijke invloed van AI – en de rol van HR hierbij.
  • Heb je overzicht en kennis (in de breedte) van verschillende mogelijke richtingen hoe AI in organisaties kan ingezet worden om HR beleid te optimaliseren.
  • Heb je inzicht in de toekomstbestendige competenties en de strategische personeelsplanning die hierbij aansluiten.

Voor wie:
De doelgroep bestaat vooral uit HR professionals die hun kennis rondom AI willen uitbreiden en leren hoe AI succesvol kan worden toegepast binnen hun organisatie.

  • HR managers / HR leaders
  • HR adviseurs
  • HR Business Partners
  • Consultants

Werkervaring: Geen specifieke voorkennis of technische vaardigheden vereist.

In samenwerking met:

Programma:

Alle colleges starten om 16:00 uur en eindigen omstreeks 19:30 uur.

  • Inloop tussen 15:30 – 16:00
  • Eerste tijdblok college: 16:00 – 17:30
  • Mini buffet/ warme maaltijd: 17:30 – 18:00
  • Tweede tijdblok college: 18:00 – 19:30

 

College 1: AI als gamechanger in de professionele wereld

In 2017 deed Sundar Pichai, de huidige CEO van Alphabet (het moederbedrijf van Google), een gewaagde uitspraak: Artificial Intelligence zou volgens hem een grotere impact hebben op de mensheid dan bijvoorbeeld de uitvinding van elektriciteit. Wat toen als grootspraak klonk, lijkt nu, acht jaar later, steeds aannemelijker. Eind 2022 zorgde de lancering van ChatGPT voor een wereldwijde technologische revolutie. Sindsdien bevinden we ons in een ongekende stroomversnelling van innovaties die onze manier van leven en werken fundamenteel veranderen. De vraag is niet langer óf we met AI moeten werken, maar hóe we deze technologie optimaal kunnen integreren in onze professionele omgeving.

Tijdens dit introducerende college neemt internetondernemer en AI-specialist Vincent Roders je mee op een fascinerende reis door het AI-landschap. We verkennen de meest recente ontwikkelingen op het gebied van Large Language Models, onderzoeken innovatieve AI-toepassingen en focussen op de praktische implementatie van deze tools in een professionele context. Het college wordt afgesloten met een analyse van de AI-Act, de Europese wetgeving die het kader schept voor verantwoord AI-gebruik binnen de EU.

Leerdoelen:

  • Je begrijpt de fundamentele principes van Large Language Models en kunt het verschil tussen verschillende AI-modellen herkennen en toelichten in een professionele context.
  • Je kunt minimaal drie concrete AI-toepassingen identificeren die relevant zijn voor jouw werkgebied en bent in staat deze effectief te implementeren in je dagelijkse werkzaamheden.
  • Je kent de belangrijkste bepalingen van de AI-Act en kunt beoordelen welke impact deze wetgeving heeft op de toepassing van AI-tools binnen jouw organisatie.

Door: Vincent Roders, internetondernemer en trainer AI & ChatGPT voor HR

 

College 2: Ontwikkelen van een toekomstvisie en strategie voor AI & HR

De context waarin organisaties opereren heeft grote invloed op hun functioneren en succes. Externe veranderingen bieden kansen maar kunnen het organisaties ook lastig maken als ze er niet tijdig of goed op inspelen. Dat geldt zeker voor de opkomst van AI waarvan de vorm, impact en snelheid nog grotendeels onzeker zijn. Hoe zien organisaties en de manier waarop we werken er in de toekomst anders uit en welke gevolgen heeft dat?

Zeker is dat HR een centrale rol moet spelen in de mogelijkheden die AI en tal van nieuwe tools, toepassingen en technologieën bieden. Hoe zorgt HR ervoor dat organisaties niet achterop raken of verkeerde keuzes maken bij het inzetten van AI? Welke uitdagingen hebben hoge prioriteit en wat is er nodig om mensen samen een toekomst met AI te laten creëren?

In het college verkennen we met behulp van scenarioplanning op welke manieren AI de toekomst van organisaties en werken kan veranderen en wat dat betekent voor de rol van HR. Scenarioplanning brengt, ‘outside-in’, bepalende ontwikkelingen in kaart, doordenkt mogelijke implicaties en ontwerpt opties om er adequaat mee om te gaan. Het scenarioproces kan daarbij een belangrijke rol spelen in het samen realiseren van de transformaties die nodig zijn om de kansen van AI te herkennen en benutten.

Leerdoelen:

  • Inzicht in de werking van scenariodenken om flexibel in te spelen op belangrijke structurele externe veranderingen.
  • Toepassen van scenarioplanning voor het verkennen, monitoren en inspelen op kansen en uitdagingen van AI.
  • Inzetten van het scenarioproces als onderdeel van transformatieprocessen.

Door: Robert Bood

 

College 3: HR in de lijn & AI

De afgelopen decennia zagen we de impact van digitalisering op HR en leiderschap. Met de nieuwe invloeden en dynamieken die A met zich meebrengt, dienen we te heroverwegen of onze kaders, frames en framings, en visie op leiderschap of ‘HR in de lijn’ herzien moeten worden. Aangezien HR en leiderschap vaak hand-in-hand gaan met elkaar wordt er tijdens dit college stilgestaan bij een cruciale cruciale ‘lijn’ in de piramide van een organisatie. We starten vanuit mythes en zombie-leiderschap en stellen ons de vraag of dit nog past binnen de tijden van A.I.. Wat betekenen de nieuwe dynamieken voor de cruciale rol van ‘HR in de lijn’ (de leider als belangrijk spilfiguur voor HR)? Wat dient er hertekend te worden? En is dit het einde van leiderschap en HR in de lijn?

In dit college verkennen we de rol van leiderschap voor de interactie tussen HR & AI. Dit trekt het perspectief dieper in de organisatie, op de (strategische) lijn van de leidinggevende met een belangrijke HR-rol.

Door: Robin Bauwens

 

College 4: De Toekomst van HR processen in een AI-gedreven wereld

HR staat aan de vooravond van een fundamentele transformatie, gedreven door AI. Tijdens dit college gaan we in op de mogelijkheden en de uitdagingen van AI in HR. We bespreken hoe de technologie traditionele processen herdefinieert, van recruitment tot talentontwikkeling. En we onderzoeken de balans tussen technologische vooruitgang en essentiële ethische waarden.

Het college van dr. Willem Peter de Ridder, auteur van "Digital by Default" en "Winnen met Kunstmatige Intelligentie", is interactief van opzet. Verwacht geen eenzijdige presentatie, maar een mix van theorie, praktijkvoorbeelden en groepsopdrachten die je uitdagen om de mogelijkheden en grenzen van AI in jouw eigen context te verkennen.

Leerdoelen:

  • Ontwikkelen van een toekomstbeeld van HR na de AI transformatie
  • Begrijpen van de belangrijkste beschikbare AI toepassingen in de gehele HR waardeketen
  • Balanceren van technologische mogelijkheden met wettelijke en ethische overwegingen

Door: Willem Peter de Ridder

 

College 5: Een duurzaam en inclusief perspectief op AI voor HR

Er zullen heel wat banen hertekend worden; zo zijn er voorbeelden van AI consultants die banen herbepalen. Nieuwe functiestudies en hernieuwde job designs vragen andere competenties en misschien ook andere mensen. Hoe zal dit onze visie op talent en competentie management en de paradox rond retentie en verloop beïnvloeden?

Een van de kansen die AI biedt, is de werkvloer toegankelijk maken voor doelgroepen die eerder niet konden aansluiten (bijv. neurodivergente personen). Hierdoor worden voorheen minder inzetbare doelgroepen meer inzetbaar; maar ontstaat ook een risico op exclusiviteit voor andere doelgroepen (bijv. minder digitaalbekwaam personeel). Hoe verloopt de wisselwerking van het ‘buitenaf’ perspectief (wat is nodig om mee te kunnen) met het ‘binnenuit’ perspectief (wat hebben we in huis en kunnen we daarmee voorop blijven lopen)? Welke spanningsvelden of mogelijke paradoxen spelen er op het domein van AI en HR (bijv. voor job design en talent management) waarbij we aandacht houden voor diversiteit en inclusie? Hoe kan dit ondervangen worden? Welke competenties zullen belangrijker worden en hoe leren we mensen én de organisatie (bijv. SPP) hier echt klaar voor te zijn?

De rode draad wordt in dit college verder gelegd: we zijn nu toegekomen aan het omslagpunt van het outside-in denken (van buiten de organisatie naar binnen) en schakelen ons perspectief naar inside-oud (vanuit de interne processen terug naar externe processen vertalen). Dit doen we aan de hand van paradoxdenken en op zoek te gaan naar hoe we deze mogelijke paradoxes kunnen ondervangen.

Leerdoelen:

  • Begrijpen van de relaties tussen strategiebepaling, job design, en talent management in een AI tijdperk met aandacht voor diversiteit en inclusie.
  • Kunnen kritisch kijken naar hertekende jobs/banen en de invloed daarvan op talent management en mogelijke instroom/uitstroom van personeel.
  • Kunnen reflecteren op mogelijke AI paradoxen en hoe deze ondervangen kunnen worden via job design, talent management, en de balans van retentie/verloop.

Spreker: Ellen Peeters

 

College 6: Optimaal gebruik maken van data en AI als HR

De HR-afdeling staat aan het begin van een strategisch verandertraject. Het dagelijkse gebruik van data en AI binnen HR, maar ook binnen de rest van de organisatie, vereist een gestructureerde implementatie. Dit zorgt ervoor dat het niet bij experimenteren blijft, maar dat data en AI op een duurzame manier worden ingezet om zowel strategische als operationele beslissingen te ondersteunen en processen en producten te optimaliseren.

Het enkel aanschaffen van systemen en het ontsluiten van data is niet genoeg. In dit college behandelen we álle aspecten die zorgvuldig uitgewerkt en geïmplementeerd moeten worden om de werkwijze en de cultuur daadwerkelijk te transformeren, zodat het gebruik van data en AI voor alle leidinggevenden én medewerkers vanzelfsprekend wordt. Daarbij gaat het dus ook om de mens. Het succes van de implementatie hangt niet alleen af van technische oplossingen, maar ook van de bereidheid en het vermogen van mensen om zich aan te passen en actief bij te dragen aan de verandering. Wat is er nodig, qua structuur, qua competenties maar ook qua mindset van medewerkers om een cultuur te kunnen ontwikkelen die openstaat voor nieuwe manieren van denken en werken?

Het college is interactief van opzet, een dynamische mix van theorie, praktijkvoorbeelden en groepsopdrachten die je uitdagen om de barrières binnen je eigen organisatie te identificeren en te leren hoe je deze kunt overwinnen.

Leerdoelen:

  • Het begrijpen van de relatie tussen leiderschap, visie en strategie op data en AI en (meer praktische) zaken als governance (structuur), data, technologie en controle mechanismen.
  • Het evalueren van de benodigde balans tussen de technologie en de data en de mens in het verandertraject: de competenties, de mindset en de cultuur die nodig zijn.
  • Het analyseren van je (HR-) organisatie, zodat je een concrete roadmap kunt opstellen voor de structurele inzet van data en AI in de praktijk.

Spreker: Irma Doze, People Analytics expert

 

College 7: HR, AI, en Digitale transformatie

Hierbij bespreken we onder andere het belang van het hebben van de juiste mensen, structuur, en cultuur, naast het organiseren van governance. Hierbij hanteren we enerzijds een blik op het verleden en heden: Waar staan we nu? En anderzijds een blik op de toekomst: Waar willen we naartoe?

Dit gesprek wordt gemodereerd door dr. Merel Feenstra.

Vincent Roders
Vincent Roders
Trainer AI & ChatGPT
Vincent Roders is ondernemer met een groot digitaal hart. Hij heeft bijna 25 jaar ervaring als online marketing manager bij bekende multinationals als Aegon, Robeco en Essent. Daarnaast heeft hij meerdere online start ups opgericht. Sinds de zomer van 2023 verzorgt Vincent de training ChatGPT en AI voor HR-professionals, waarin hij al tientallen cursisten kennis heeft laten maken met de kracht van AI. meer info
Robert Bood
Robert Bood
Senior lecturer aan TIAS School for Business and Society
Robert Bood is managing partner van consultancybureau FairSights, senior lecturer aan TIAS School for Business and Society, international faculty member aan het Iclif Executive Education Center van de Asia School of Business in Kuala Lumpur en als mediator geregistreerd bij Mediatorsfederatie Nederland (MfN). meer info
Willem Peter de Ridder
Willem Peter de Ridder
Docent bij TIAS School for Business and Society en directeur van Future Studies
Willem Peter de Ridder is strategieconsultant, spreker en postacademisch docent. Als directeur van Futures Studies ondersteunt hij organisaties bij het verkennen van de toekomst en het formuleren van een toekomstbestendige strategie. Hij verzorgt keynotes op congressen en medewerkersbijeenkomsten, geeft strategieworkshops voor managementteams en doceert in executive programma’s van onder andere de Erasmus Universiteit Rotterdam en TIAS. Daarnaast is hij commissaris/toezichthouder met een strategisch, financieeleconomisch en… meer info
Irma Doze
Irma Doze
HR-analytics consultant en trainer
Irma helpt organisaties die meer willen halen uit de ‘people’ data. Daarnaast deelt Irma haar kennis en ervaring al jarenlang met veel plezier met klanten, collega’s, cursisten en studenten in de vorm van trainingen, workshops en coaching. Zij is coauteur van het boek ‘HR-analytics, waarde creëren met datagedreven HR-beleid’ en oprichter van AnalitiQs. meer info
Collegereeks AI-transformatie voor HR
Startdatum 2 oktober
do 2 oktober 2025
16:00 - 19:30
Tilburg
do 9 oktober 2025
16:00 - 19:30
Tilburg
do 30 oktober 2025
16:00 - 19:30
Tilburg
do 6 november 2025
16:00 - 19:30
Tilburg
do 13 november 2025
16:00 - 19:30
Tilburg
do 20 november 2025
16:00 - 19:30
Tilburg
do 27 november 2025
16:00 - 19:30
Tilburg
Routebeschrijving